2012. február 26.

•••PÉCS-SZÓTÁR•••

A ló farkánál: <magy., hat. szó, szleng>

Minden város rendelkezik egy fontos ponttal. Ahogy Budapesten lehet a gödörnél, vagy a Ferencziek terén az óránál találkozni, Pécsen ez a találkozópont a ló farkánál van. A ló, akihez ez a farok tartozik, Hunyadi Jánosé, a szobor pedig, amely a fontos helyet kijelöli, a Széchenyi tér egyik kiemelkedő objektuma. Pátzay Pál híres alkotása 1956 óta mutat nyugati irányba. A "Hunyadinál", a "ló faránál" illetve a "lónál" szintén bevett fordulatok a találkozót, randit fixálók körében, bár a kamaszok már inkább a szemben álló "mekinél" beszélnek le időpontot. Miért érdemelte ki a szobor ezt a kitüntetett megjelölést?

Az 1956-os év többek között a törökverő Hunyadira is emlékezett. Az 500 éves évfordulónak köszönhette a szobor, hogy végül 5 év várakozás után felállították. Az eredetileg Budapestre tervezett alkotás azonban a török és a szovjet megszállás közötti párhuzamra való reflektálásával nemkívánatossá vált, és városunkba "száműzetett". Ám itt sem volt nyugta. Rengeteg vita adódott a szobor elhelyezésével kapcsolatban, míg végül a Széchenyi tér jobb sarkát jelölték ki számára. Pátzay maga oldotta meg a kérdést: azt szerette volna, hogy művét minden, a térbe torkolló utcából látni lehessen. Így a szobor éppen sarokhelyzetének köszönhetően vált fontos ponttá.

A fontos pontok egy város életének aktív színterei. Olyan csomópontokat jelölnek, ahol több irány fonódik össze: kereszteződéseket, megállókat. Egy városszövetben a tulajdonképpeni szívet szimbolizálják, a ténylegesen használt központot. A Széchenyi tér körzetében Pécs belvárosa ugyan számtalan teret, parkot, kávézóteraszt és szobrot kínál találkozópontként, mégis, ami biztos, az a ló farka. Még a legnagyobb éjjeli zimankóban is látni néha a lónál ácsorgó alakot, amint lopva órájára pillant... Tehát ha valaki a lónál beszél meg veled találkozót, számíts arra, hogy nem leszel egyedül. Amíg a belváros jelentős észak-déli és kelet-nyugati tengelyének találkozásában várakozol, előtted zajlik a város élete. Ha erre jársz, szánj tíz percet a ló alatti időzésre.



Kép: www.szoborlap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése