2012. február 20.

•••PÉCS-KULT•••A Gyugyi gyűjtemény királynőjének hazatérése - amikor a szenvedély türelemmel párosul




A Zsolnay Negyed egyik kiemelkedő látnivalója a Gyugyi-Gyűjtemény, amelynek a Sikorski-ház ad otthont.  A közel 600 darabot bemutató tárlat a Zsolnay gyár fénykorát mutatja be. Dr. Gyugyi László a legkiválóbb és legkülönlegesebb darabokat gyűjtötte egybe az 1870-es és 1910-es évek között virágzó korszakból. E gyűjtőszenvedély a neves, amerikába származott mérnököt 41 éves korában érte el, amikor szert tett első Zsolnay tárgyára, a gránátalmás korsóra. A legnagyobb aukciókon, (Sothesby's, Christie's, Philips, Dorotheum...),  és a világ minden pontján megfordult egy-egy értékes darabért. Hirdetések és ismeretségek útján, egyesével szedte össze a kollekciókat, rég feledésbe merült munkákat.  Az egyedi darabokra sokszor  éveket kellett várnia. Többször a mű fotójával szerepelt a „körözés”, a világszerte megjelenő lapokban. Különös módon akadt rá Gyugyi úr Apáti Abt Sándor La Luna című művére is, amelynek története álljon itt példaként a gyűjtőszenvedélyre:

„Az 1980-as években egy alkalommal hirdetést adtam fel, amelyben Zsolnay-tárgyakat kerestem. Egy kicsiny, néhány tucatnyi lakosú nebraskai településről írt levelet egy férfi. Azt kérdezte, tudnék-e mondani valamit egy kerámia mellszoborról, amit ajándékba kapott. Ahogy a tárgyat leírta, rögtön tudtam, hogy egy ritka kivitelű, Abt által modellezett Lunáról van szó.”
A mellszobor tulajdonosa azonban mást gondolt a páratlan értékű kincsről. A gyűjtő hiába bizonygatta neki, hogy az álmodozó fiatal nőt ábrázoló, a hold szimbólumaként megjelenő torzó egy allegorikus ábrázolás, magát a Hold istennőjét testesíti meg, az amerikai úr szentül meg volt arról győződve arról, hogy egy ókori időkre emlékező férfi harcos ökörszarvakkal körbeölelt portréját tudja magáénak, nem létezvén ennyire erős mellkasú nő. A csere sem érdekelte, pedig neves díszüveg gyűjtő volt. Az ok, amiért nem volt hajlandó megválni szeretett mellszobrától, igen prózai, ugyanis szerette ágyából nézegetni lefekvés előtt. Végül hosszas levelezés és alkudozás után, évekkel később maga kereste fel Gyugyi urat eladási szándékával. Egy különleges Tiffany üveg megszerzéséhez kellett a pénz. A gyűjtőszenvedély türelemmel párosulva így meghozta eredményét, bár az urat nem sikerült meggyőzni a Luna-koncepcióról, az elküldött dokumentáció ellenére sem.
Lunát a gyűjteményes kiállítás második részében, a szecessziós periódust bemutató teremben lehet megcsodálni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése