2012. február 22.

•••PÉCS-GASTRO•••A mecseki csodanövényről, csalogató gyanánt...



A medvehagyma sokak számára csak egy piacról ismert különlegesség. A pécsiek azonban alig várják a márciust, amikor a Mecsekben beindul a szezon. Az erdőben ameddig a szem ellát harsogó frisszöld szőnyeg terül el, a koratavasz illata pedig erős fokhagymára emlékeztet. Fogadjátok ezt a kis összefoglalót   a "mecseki ginsengről".

A medvehagyma (egyéb elnevezései: vadfokhagyma, kígyóhagyma, salamás, sási-hagyma, poroszhagyma, sarima és sajamás) egy ázsiai fokhagymafajta Európába származott rokona. A Mecsekben rendkívűl jól érzi magát, elsősorban a tölgyes, gyertyános, és némileg a bükkös részeken is tanyázik, valamint nagyon kedveli a nedvesebb, árnyasabb területeket. Általában minden pécsinek van bejáratott kedvenc szedőhelye. Én magam a Misina-Tubes közti sétaút mentén elterülő hatalmas mezőket szeretem, azonban ez védett terület. A medvehagyma ugyan még nem az, de ne szedjétek olyan helyen, ahol ezt tiltják. A gerincen fantasztikus sétát lehet tenni akkor is, amikor már virágzik a hagyma. Az orfűi területekre tett koratavaszi kirándulás során is remek zsákmánnyal térek haza. Másik gyűjtőhelyem egy rejtett kis völgy a Mandulástól a Remeterét felé haladva. Ott a legtovább friss a termés, köszönhetően az árnyékos fekvésnek. A városból fél órás sétával elérhetőek a közelebbi területek.


Én csak "mecseki ginsengnek" nevezem. Mindent tud, amit a fokhagyma, de többszörös esszencialitásban. A tavaszi tisztítókúrák elengedhetetlen növénye.  Vértisztító, baktériumölő, koleszterincsökkentő, értágító és nyugtató hatása rendkívüli. Amikor leszedi az ember, erős fokhagyma illatot áraszt, elcsócsálva pedig egy kellemes újhagyma-szerű ízt érezni. Sajnos hamar fonnyad, pár napon belül el kell fogyasztani, vagy az alábbi receptek egyike szerint feldolgozni. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, pesto-t, pogácsát és még számos egészséges tavaszi ételt. 

Nagyon fontos! Mivel zöld leveleit össze lehet téveszteni mérgező növényekkel, nagyon körültekintően kell gyűjteni! A gyöngyvirág mérgező levelei például nagyon hasonlítanak hozzá, csak kicsit rövidebbek és talán kerekdedebbek. Aki nem biztos a dolgában, az bízzon az orrában!

És jöjjön néhány tipp a feldolgozáshoz:
• fűszerként apróra vágva saláták, szendvicsek, vajkrémek gazdagítója
• ha főzeléknek kívánjuk, járjunk el vele ugyanúgy, mint a spenóttal
• pesto-ként hosszú ideig eláll, sóval tartósítva télen kiváló zöld színfolt és vitaminforrás
• pogácsákba, tésztafélékbe keverve isteni hagymás aromát kölcsönöz!

Valamint egy kedvenc recept:
Medvehagyma-leves: kb. fél kilónyi levélkét megtisztítunk és felaprózunk. Pici zsiradékon póréhagymával, fokhagymával megpároljuk és kevés víz hozzáadásával fél órát főzzük. Mehet bele egy-két szem burgonya, zöldségek. Felöntjük zöldségalaplével, és borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A végén tejszínnel sűrítjük és turmixoljuk. Pirított kenyérkockával, juhsajttal az igazi. Képet teszek fel róla, ha eljön az ideje... alig várom!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése