2012. február 25.

•••PÉCS-ZÖLD•••Tavaszi szél vizet áraszt... Pécs vizeiről

-első rész: a városban található forrásokról-

A mai naptól már biztosan senki se gondol a télre. A Széchenyi téri időjelző házikó tegnap tíz fokot mutatott, jelenleg pedig a szélcsendesebb pillanatokban kifejezetten balzsamos meleggel süt a nap. A pécsiek ilyenkor megrohamozzák a Mecseket. Szerencsénk ez a város-hegy szimbiózis, hiszen negyed óra alatt akárhonnan beérhetünk az erdőbe. Ugyan még csak a hóolvadási szakasz végén járunk, a talaj felső rétegei telítődtek. Ennek köszönhetően érdemes felkeresni a most ébredező mecseki forrásokat, vagy a városban található vizeket.

Pécs akármely városunkkal felveszi a versenyt, ám egyetlen kritikával szemben legtöbbször védtelen: se folyója, se tengere... Ugyan a városban nem hullámzik tó, a környéken gyönyörű helyszínek találhatóak: Orfű, Málom, Tüskésrét, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Rövidebb bringaúttal hamar kielégíthetjük víz iránti olhatatlan szomjunkat. 

A Mecsekben azonban számos forrásvidék rejtőzik, 210 kiépített forrással. Én minden évben, még a medvehagymaszezon előtt, a Melegmányi-völgy csodájához zarándokolok meglátogatni a források vidékét. Van azonban számos magányos pont is, ahol víz lép ki a Mecsek testéből. A városban is találunk ilyen lelőhelyeket. Ezeket közül hármat szeretnék most bemutatni.

Ignác-forrás: Kiépítettsége miatt nem annyira romantikus helyszín, ám egész évben, még télen is ad vizet. A Székely Bertalan utca völgyében érkezik a városba a Mandulás felől egy észak-déli tektonikus vonalban, és lép ki a a Surányi úti kereszteződésben. Mellette található a romantikus hangulatú, híres Petőfi-ház, emiatt a vizet Petőfi-forrásként is említik.

Idrisz baba kútja: A Rókus dombon fakadó bővizű forrást sajnos csatornába kényszerítették, pedig vízhozama legendás volt. Természetes erét az 1965-ös építkezések során vágták át. Nagyobb esők idején enyhe csorgással ad hírt magáról a forrás. Nem messze a kilépőhelytől található Idrisz baba türbéje, a 16. századi török síremlék. 

Tettye-patak: Vize a mecseki forrásokból táplálkozik. A Vince utcán, illetve az utca felszíne alatti csatornában éri el az Ágoston teret. Völgye Pécs történelmének meghatározó helyszíne. Már az ókorban megjelentek a patakmenti malmok. Liszt, tímár, tabakos és papírmalmok sora állt a völgyben a 15. században is. Ekkor Malomszegnek hívták a területet. Vizének munkája létrehozta a Tettyei Mésztufa-barlangot, amelyet szintén tervezek bemutatni a közeljövőben! Vízhozamából a környék ivóvízellátását fedezik. A karsztvíz egy részét engedik csak a zárt rendszerből a felszínre. A 2010-es kulturális  beruházásoknak köszönhetően a tettyei "vízesés" környezete is megújult, így a park, a barlang és a patak Pécs egyik legzöldebb, legélőbb kikapcsolódási helyszínévé vált.


A Petőfi-forrás, Idrisz baba kútja és a Tettye-patak
Aki teheti induljon el, és keressen fel egy forrást.

A következő részekben a Mecsek legszebb forrásaihoz kalauzollak, valamint Pécs kútjait is szeretném bemutatni, hogy bebizonyítsam, Pécs igenis gazdag vizekben, ha folyója nincs is...


Képforrás: www.baranyatermeszetbarat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése