2012. június 23.

Milimári

A közösségi terek talán egyik legsűrűbbje, az érzékeket számtalan perspektívából megszólító eseménye a piac. Piaca minden valamire való városnak volt és van. A piac napja a találkozásoké, az ingereké és a reményé, hogy egy hétre megint lesz mit, lesz miből. A hetivásárok és piacterek szervezték hosszú időkön keresztül a világi életet. 
Városunk észak-dél és kelet-nyugati útvonalak metszetében létrejött központja vált a helyi, környéki és határokon túli vásározók által időszakosan belakott piactérré. A mai Széchenyi tér (eredetileg Négycsatornya utca) szombatonként telt meg lüktető élettel, artériáin áramlott a megye kézműves- és élelmiszer-portékáinak aktuális kínálata. A tér meghatározott részein lehetett húsárut, vasárut, zöldséget-gyümölcsöt stb kapni.
A Széchenyi tér kis öblében, a mai Jókai téren ("Kis Piatz") volt tanyájuk a tejárusoknak. Túrót, sajtot, tejszínt onnan lehetett beszerezni. A tejeskocsik mögött álló termetes, óbégató sváb asszonyságok voltak a milimárik. A tejes kofák szombat hajnalban tanyát vertek a kis téren, holott eredetileg a napi házhoz szállítást végezték zörgő kocsijukkal, tomporukat billegetve. Nevüket a Pest környéki sváb tájszólás alkotta, alakjukat egy fővárosi szobor is őrzi.

Pécsett még ma is fontos vonzópont a vásár, és éppoly kihagyhatatlan a szombat reggeli vásárcsarnok-túra sem. Ajánlott egyszer felkeresni a csarnok tejes-"ketrecét", ahol a "milimári" egyeduralkodóként méri az ízletes,  vélhetően még részben házi készítésű tejtermékeket. 

2 megjegyzés:

  1. Nem kerestem vissza, hogy a volt Búza téri kispiacról írtál-e valahol ? Én találtam a témában egy jó kis anyagot, akit érdekel, megnézheti itt:

    http://szociologus.btk.pte.hu/vizualis-mhely/terek-es-helyek/47-buza-teri-kispiac

    http://szociologus.btk.pte.hu/vizualis-mhely/dokumentumfilmek/49-buza-teri-kispiac-2006

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlenül is köszöntelek benneteket !
    Nem csak a piac témához,- sok egyéb máshoz is,- javasolnám, hogy aki facebookozik, nézze meg a Pécs-Története és a Pécs-Képalbum közösségi oldalt ! Meglepően sok igen régi fotó van bennük Pécsről ! - és további linkek is. Ajánlom még Trebbin Ágost írásait, amik megtalálhatók a http:==hetedhéthatát.hu - ba ( ill. facebookon is)

    VálaszTörlés