2012. március 7.

•••PÉCS-GASTRO•••Egy kiadós spécsialitás

Akármilyen lelkesen gyűrtem neki magam a pécsi specialitások titkának, nem sok, kifejezetten helyi étel receptjére találtam. Ami viszont biztosan a város egyik találmánya és kedvelt fogása, az a Bánffy György színművészről elnevezett recept. 
A 2010-ben  elhunyt kiváló művész a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként a 60-as években gazdagította a pécsi kulturális életet, és nyomát a róla elnevezett fogással is Pécsen hagyta. A szájíze szerint elkészített borjúmáj  a 70-es években is kifejezetten népszerű, divatos éteknek számított, minden, magára valamit adó vendéglő étlapján szerepelt. Ennek utánaeredve találtam egy helyet, ahol még a hagyományos módon készítik. És az igazat megvallva, a vendéglő is mintha azokból az időkben konzerválódott volna.

Lássuk, miként áll elő a "borjúmáj Bánffy módra":
Vadásszunk 2 szép borjúmájat (vagy vegyünk fel némi hitelt hozzá), valamint ruházzunk be 8db tojásra és 4 szelet füstölt szalonnára. Burgonyát, vöröshagymát talán otthon is találunk.
A hűtött májakat éles késsel centisre szeljük, bevagdalva, zsemlemorzsába forgatva pedig hirtelen barnára sütjük. Ha megkunkorodtak a szeletek, beléjük ütünk egy-egy tojást, ami így tükörtojássá sül. Sültrumplit, hagymát és tarajosra sült bacont körítünk mellé. A művész úr paradicsommal és paprikával fogyasztotta. Nehéz, kiadós étel, ha igazi húsélményre vágysz az Iparos kisvendéglőben megtalálod.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése