2012. március 3.

•••PÉCS-URBÁN•••Valami készülődik...

Fenntartható, megtérülő, belső erővel rendelkező, független, kreatív, ökologikus, autonóm, élhető... A sor folytatható lenne a végtelenségig. A világban éppen az aktuális század nagy átalakulása zajlik. Vannak, akik az emberiség, a civilizáció nagy bummjaként gondolják el, vannak, akik csak a szokásos paráztatást látják benne. És sokan vagyunk, akik valóban éljük. Változás, vagy inkább átrendeződés, paradigmaváltás zajlik, ez biztos. Azt azonban, hogy a városlakó ezt miképpen tudja napi életébe integrálni, sajnos már szkeptikusabban látjuk. A kérdés jogos: mi módon fog a város átalakulni, a mostani, nem megfelelő, nem ökologikus struktúrák hogyan fognak megoldásokat, cselekvést kikényszeríteni. 

Pécsen az elmúlt időszakban sorra jelentek meg civil kezdeményezések, mozgalmak, amelyek mind a globális áramlatra csatlakoznak, és így egy izgalmas perspektívát nyújtanak az átalakulást szomjazó városlakónak. Most ezekről a mozgalmakról szeretnék nagyon rövid áttekintést nyújtani. Jelen vannak, taglétszámuk hatványozottan nő, példázva, hogy a személyes szférákban már megszületett az elhatározás: életmódot, gondolkozásmódot kell váltani a hosszútávú életképességhez. Lássuk tehát, hogyan csatlakoznak rá a mikroközösségek a kollektív-globális tudatosság kizöldüléséhez.

Egy, a pécsi színtéren már évek óta aktív egyesületről, a Zöld Fiatalokról azaz ZÖFI-ről hamarosan egy interjú keretében többet megtudhatunk. Annyit azonban előre vetítenék, miszerint legradikálisabban és szervezettebben ők képviselik a változás konkrét megvalósíthatóságának stratégiáit. A Greenpeace-hez hasonlóan jogi és gazdasági szinten is kiemelkedően megalapozott kezdeményezésekkel vesznek részt a zöld gondolkodás, a felelős élet és a fair trade eszméinek terjesztésében. 

Az alternatív, önellátó rendszerek megvalósítását terjeszti az Átalakuló Városok mozgalma, valamint a Szatyor közösségek is. Az ezekhez hasonló kezdeményezések a városokon belül alvó sejtekként várakozó erőforrásokat ébresztik fel, és szervezik össze. A kommunikációs formák egyre komplexebbé válásával szinte minden szegmenshez eljutnak, és azokat szólítják meg, akik akár ugyan még nem tettek semmit a megvalósításban, azonban eljutottak már az ökotudatosság szintjére, és van bennük annyi előrelátás, hogy féljék a jövőt. Pécsen is egyre nő körük, alternatív fórumaikhoz egyre többen csatlakoznak. 

Az Átalakuló Városok mozgalom kifejezetten a helyi erőforrások felébresztésén és összehangolásán dolgozik. Az embereket kapcsolódni tanítják, a passzív állampolgárság helyett felelős és bizalmas közösségi szerepet hangsúlyoznak. Ez hazánkban egy különösen nehéz feladat. Tudjuk, miért. Ezért sem meglepő, hogy tagjai főképpen a fiatalokból és a fiatalabb családokból toborzódnak. A Szatyor közösség pedig ennek egy alternatívájaként kifejezetten a helyi termékek helybéli felhasználásával, terjesztésével kívánja a városközösséget önellátás típusú belső keringésbe vonni, leválasztani a függő és nem-fenntartható élelmiszerbeszerzési módokkal szemben.

Gazdaságilag ezek a belső rendszerek nyilván egy alternatívát jelentenek a multi-giga-globál függőségi és hatalmi láncolattal szemben. Még nem igazán láthatjuk a folyamatok lefutási irányát, az azonban nem elhanyagolható tényező, hogy a folyamatok az elmúlt fél évben rendkívül felgyorsultak. Olyan információk is eljutnak a hétköznapok emberéhez, amiből sok mindent ki lehet következtetni az alternatív mozgalmak motivációjáról, vagy akár az évtizedek óta lappangó és szubkulturális tevékenységek kiterjedésének okairól.

Én kifejezetten üdvözlöm a Pécsen szerveződő zöld közösségeket. Mindenkinek a fejében vannak az ökotudatossággal kapcsolatos elgondolások, látunk a városban (sajnos csak) néhány helyen szelektív gyűjtőszigeteket is, sokak azonban nem igazán tudják még megvalósítani a teljes önellátó rendszerben való életmódot. Ezek a mozgalmak azonban el fognak jutni egy olyan kiterjedtségi fokra, ahol már tényleg érdemes az adott mikroközösséghez csatlakozni, abba saját értéket, tudást, erőt beadni, és onnan a létfenntartáshoz szükséges energiákat kivonni.

Ezen mozgalmak mellett nemrég a híres-hírhedt Occupy-szerveződés is megjelent a pécsi színtéren. Érdekesnek tartom, ahogyan a hatalmi-gazdasági globalizáció ellen az információs globalizáció segítségével az ébredő közösségek fellépnek. És kíváncsian követem a változás újabb jelenségeinek felbukkanását, az alternatívák pécsi szerveződéseit. Talán végre ráébredünk arra, hogy ha nem változunk, olyan függőségben maradunk, ami rövid távon már nem fenntartható. Én minden nap törekszem, nem mindig sikerül, de egyre inkább beépül az életembe a kívánalom: kapcsolódni.



              http://pecs.zofi.hu/
              http://www.zold-hid.hu/

A városlakóknak pedig egy szomorú hír: az általunk szelektál hulladékot sajnos nem hasznosítják újra. Ezt a problémát remélem a város vezetése hamarosan megoldja...

Arra is gondoltam, hogy Pécs ezernyi ismerőssége helyett ennek a folyamatnak a nyomába eredek, közvetítem a változást. Többet segítek nektek, mint ha minden nap kaptok valami nyalánkságot. Talán csatlakozhatunk együtt ehhez a már régóta zajló diskurzushoz... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése