2012. március 9.

•••PÉCS-ZÖLD•••Forráspont a Nappali bárban


Még jó, hogy a harmadik alkalomról már értesültem. Így a negyedikről sem maradtam le. Az alternatív építészeti módszerekben, az önfenntartó gazdálkodásban, a városi közösségek átalakulásával kapcsolatosan és a tegnapi estén a kék gazdaság kérdéseiben kaphattunk eddig továbbképzést, illetve iránymutatót a Szép Tamásék által kezdeményezett előadássorozaton. A diskurzusok forrása a napjainkban egyre inkább radikalizálódó kívánalom, vágy, ösztönös érzés a fenntarthatóság és organikus, szabad élet lehetőségére. Pécs hihetetlen potenciálokkal rendelkezik, nemcsak a különböző zöld egyesületek és alapítványok, hanem a civilek aktivizálódásának, összefogásának tekintetében is. Ezt lépten-nyomon tapasztalom, mint ahogy azt is, mennyire nehéz az egyéni törekvéseknek hangot adni. A fórum, amely az aktív, környezetükért felelősséget vállaló, kreatív lakosokat az egyes témákban kompetens szakmai képviselőkkel, döntéshozókkal hozza össze, nem kisebb feladatot vállal, mint végre teret adni az egyéni/személyes döntések és gondolatok megvalósulásának, kinyilvánításának.

Az Átalakuló Városok Mozgalmának bemutatását kifejezett inspiráló várakozás előzte meg részemről, amit a beszélgetés kissé meddő ritmusa enyhén letört. A téma azonban nagyon aktuális, és rendkívül fontos kérdéseket vetett fel a közösségi élet jövőjével kapcsolatosan. A lehetőség, hogy a mozgalom képviselője a város felé közvetítse a folyamat, a törekvés lényegét, sajnos nem valósult meg, ám remélem, aki jelen volt az eseményen mégis elkapott valamit. Az, hogy egy globális eredőjű, máshol már kitaposottabb úton járó mozgalom itt miért nem tudja magát képviselni, talán nem probléma, mint inkább időkérdés függvénye. Átalakulások nem történnek, hanem zajlanak, a szemléletváltásnak el kell érnie az érzékenyebb, felkészültebb emberekhez, akik talán még csak mérlegelik a folyamatokat, és a megvalósítás szintjén még innen vannak, személyes döntéseikkel azonban megteszik a nyitást. Ez talán a legnehezebb. A Fotelforradalom előadássorozat pont ehhez nyújt nagy segítséget.

Számomra például korábban nem volt egyértelmű, mi a különbség a kék illetve a zöld gazdaság között, milyen alternatívái lehetnek a kulturális leereszkedésnek az energiacsúcs megtörését követően, milyen kilátásokkal bír  a jelenlegi bolygómérgezés, milyen forgatókönyvei léteznek a következő tíz évnek, ha ezt így folytatjuk... Természetesen számos internetes cikk, tudattágító kiadvány és paráztató film lát el minket ezzel kapcsolatos információkkal, ám nem árt, ha például olyan szakemberekkel való személyes beszélgetésben veszünk részt,   ahol talán fogalmilag is helyre kerülnek a dolgok. A tegnapi estén Kiss Tibor, a pécsi közgázról és Boda Zsolt a budapesti Védegylettől élvezetes előadásukkal határozottan rendet raktak a gondolataimban. És nem elhanyagolandó tényező, hogy ezeken az előadásokon Pécs főépítésze, Csaba Ders is jelen van, hiszen ő az összekötő láncszem a kezdeményezések és a városvezetés között.

A Fotelforradalom sorozat egy követendő és élhető alternatívát vázol fel. Olyan önfenntartó, belső erőforrásokkal bíró rendszert, amelyben az élet emberi szükségletei nem függnek egy virtuális hatalmi, pénzügyi erőtől, és a lehető legminimálisabb terhet, szennyet, mérget, felesleget adják le. Szerintem már mindenki régóta ezekben a zöld gondolatokban hisz, vagy legalább ismeri a szisztémát. A megoldásokat azonban ténylegesen el kell sajátítani, a szaktudást ehhez hasonló fórumokon feltérképezni, a tapasztalatokat megbeszélni. Mindkét előadáson úgy éreztem, egy olyan generációnak (és gondolatközösségnek) vagyok a tagja, amely talán már rendelkezik annyi belátással, hogy valóban tudatosítsa a folyamatok iránti felelősséget és nyisson. Vagy a terjedő felszólítással: LÉPJen.

Az esték tematikusan és időben egybefoghatóak. Mindenkinek ajánlom, aki a rengeteg felhalmozódott információ megszűrésében és rendszerezésében támpontot keres, hasonló gondolkodásúakkal keresi a kapcsolatot, közösséget. Kövessétek a Facebook-on is, kéthetente a Nappali lehetőségteret ad. Használjuk ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése